Geen Internettoegang Ondanks Wifi? Hier is Hoe Je Het Probleem Oplost!

Geen Internettoegang Ondanks Wifi? Hier is Hoe Je Het Probleem Oplost!

Start met de Router Check!

Het is een veelvoorkomend en frustrerend probleem: je hebt verbinding met wifi, maar toch geen toegang tot het internet. Deze situatie is voor velen bekend en kan behoorlijk irriterend zijn. De oplossing is niet altijd eenvoudig en rechttoe rechtaan. De oorzaak kan variëren van instellingsproblemen in je besturingssysteem of router tot meer onduidelijke issues. Hieronder vind je verschillende methoden om het probleem aan te pakken.

Waarom is er wel wifi, maar geen internetverbinding? Meestal moet je twee zaken controleren bij netwerkproblemen:

De router Het betreffende apparaat Als geen enkel apparaat op het netwerk internettoegang heeft, wijst dit vaak op een probleem met je router of modem. Een reset van de router en modem kan vaak al helpen, aangezien dit het interne geheugen opfrist en veelvoorkomende problemen oplost. Controleer ook de ADSL-kabel op eventuele beschadigingen of knikken.

Als het probleem zich slechts op één apparaat voordoet, ligt het probleem mogelijk bij de wifi-adapter van dat apparaat. Hierdoor kan het moeilijk zijn om met de router te communiceren. Hier zijn enkele oplossingen die je kunt proberen.

#1 Zorg dat je met het juiste netwerk verbonden bent

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurt vaak genoeg dat je verbonden bent met het verkeerde netwerk, wat resulteert in geen internettoegang. Check of je verbinding hebt met een van de volgende:

een mobiele hotspot; een lokaal wifi-netwerk, zoals van een printer met Wi-Fi Direct; een nog niet volledig ingestelde wifi-repeater; een gastnetwerk; een nabijgelegen openbaar netwerk. Deze zijn vaak de oorzaak van het probleem. Controleer altijd eerst of je met het juiste netwerk verbonden bent voordat je andere mogelijkheden onderzoekt!

Het opnieuw invoeren van je wifi-netwerkwachtwoord Ben je verbonden met het juiste netwerk? Mijn ervaring leert dat het opnieuw invoeren van het wifi-wachtwoord vaak een snelle oplossing is. De stappen hiervoor zijn vergelijkbaar voor de meeste besturingssystemen.

Voor Android:

Ga naar Instellingen > Netwerk & Internet, of Verbindingen. Selecteer Wi-Fi. Houd het netwerk waar je mee verbonden bent ingedrukt. Ga terug naar de lijst met netwerken en selecteer je netwerk. Voer het juiste wachtwoord in. Voor iOS/iPadOS:

Open Instellingen > Wi-Fi en tik op het informatie-icoon naast je netwerk. Kies voor ‘Vergeet dit netwerk’ en bevestig. Selecteer daarna je netwerk opnieuw uit de lijst en voer het correcte wachtwoord in. Kies voor Verbinden. Voor macOS:

Klik op het wifi-icoon in de bovenste menubalk. Kies ‘Open Netwerkvoorkeuren’ onderin het menu. Selecteer Wi-Fi in het venster Netwerk en kies het netwerk waarmee je verbonden bent. Druk op de min-knop (-) en dan op OK. Sluit het venster en klik weer op het wifi-symbool bovenin. Verbind opnieuw met je netwerk. Voor Windows:

Klik op het netwerkicoon in het systeemvak in de rechterbenedenhoek. Klik met de rechtermuisknop op het verbonden netwerk en kies ‘Vergeten’. Klik opnieuw op het netwerkicoon. Selecteer het netwerk dat je net vergeten bent en klik op ‘Verbinden’. Voer het juiste wachtwoord in en klik op ‘Volgende’. Problemen met het verbinden met een openbare hotspot Als je probeert te verbinden met een openbare hotspot in bijvoorbeeld een hotel, treinstation, of andere openbare ruimte, maar dit lukt niet, probeer dan het volgende.

Normaal verschijnt er een pop-up wanneer je via je browser toegang probeert te krijgen tot het internet via de hotspot. Deze pop-up vraagt om inloggegevens, een kamernummer (bij hotels), je e-mailadres, of simpelweg het accepteren van de privacyvoorwaarden.

Zie je deze pop-up niet? Controleer dan de instellingen van je browser om te zien of deze pop-ups blokkeert. Zo ja, pas de instellingen aan zodat pop-ups toegestaan worden. Je kunt deze instelling later altijd weer terugzetten.

Als dit niet werkt, of als je nog steeds geen verbinding hebt na het volgen van de nodige stappen, neem dan contact op met de beheerder van het netwerk voor hulp. Er kan een probleem zijn aan hun kant waarvan ze zich niet bewust zijn.

#2 Het Oplossen van VPN-Verbindingsproblemen

Deze stap is van toepassing als je problemen ondervindt met een VPN-verbinding. Soms stoppen bepaalde servers van VPN-diensten plotseling met werken, wat meestal door de provider moet worden opgelost. In de tussentijd kun je de volgende dingen proberen:

Zet je VPN uit en weer aan, en kies een nieuwe locatie om mee te verbinden. Probeer een server in een ander land. Kies een server die dichter bij jouw locatie is. Experimenteer met een ander VPN-protocol, dat invloed heeft op de wijze van data-encryptie en -overdracht. Als niets werkt, overweeg dan tijdelijk zonder VPN te werken en/of neem contact op met de klantenservice van je VPN-aanbieder.

#3 Problemen met je Modem of Internetprovider Oplossen

Soms ligt het probleem ‘wifi verbonden, maar geen internet’ aan de internetverbinding zelf, niet aan je apparaat. Dit kan komen door defecte kabels, storingen of andere externe factoren.

Belangrijk is om te controleren of het probleem bij je internetprovider ligt. Kijk of het internetlampje op je modem brandt.

Ideaal gezien moeten de stroom- en DSL-lampjes branden. Controleer ook op ongewone signalen zoals constant knipperende lampjes.

Als de lampjes niet werken of als je ongewoon knipperende lampjes ziet, neem dan contact op met je internetprovider.

#4 Problemen met je Apparaat Oplossen

Als andere apparaten wel toegang hebben tot het internet via je wifi-netwerk, ligt het probleem waarschijnlijk bij het specifieke apparaat.

Begin met het herstarten van het apparaat om te zien of dat het probleem oplost. Net als bij routers, kunnen veel netwerk- en softwareproblemen worden opgelost met een eenvoudige herstart.

Als herstarten niet helpt, probeer dan het volgende in Windows:

Rechtsklik op het netwerkpictogram in je taakbalk. Kies ‘Problemen oplossen’. Windows probeert automatisch een diagnose te stellen en het probleem op te lossen. Als Windows geen oplossing vindt, geeft het soms aan wat het probleem kan zijn. Zoek online naar een oplossing voor dit specifieke probleem of raadpleeg een deskundige. Voor macOS-gebruikers:

Sluit alle apps en verbind met je wifi-netwerk, zelfs als je geen internettoegang hebt. Houd de Option-toets ingedrukt en klik op het wifi-pictogram in de menubalk. Selecteer ‘Open Wireless Diagnostics’. Volg de instructies en voer je beheerderswachtwoord in indien gevraagd. Laat de diagnose voltooien, wat enkele minuten kan duren. #4 DNS-Cache Conflict Oplossen De DNS-cache slaat recente websitebezoeken op om webpagina’s sneller te laden.

Wanneer je een URL intypt, raadpleegt het besturingssysteem de DNS-cache. Als het verzoek overeenkomt met pagina’s in de cache, haalt het deze op uit de cache in plaats van het internet.

Een beschadigde DNS-cache door technische storingen of ongeautoriseerde wijzigingen kan internetverbindingen verhinderen. Het wissen van de DNS-cache is vaak een effectieve oplossing. Voor Windows:

Druk op Windows + R, typ cmd en druk op Enter om de Windows-opdrachtprompt te openen. Typ ipconfig/flushdns en druk op Enter om de DNS-cache te legen. Herstart je computer en probeer opnieuw verbinding te maken met het internet. Voor macOS:

Open de Terminal (te vinden onder Toepassingen > Hulpprogramma’s) en voer uit: sudo killall -HUP mDNSResponder Voer je wachtwoord in indien gevraagd.

Bedankt Wifiwijs voor de informatie van dit artikel.

Mocht je meer informatie willen kan je ze hier vinden op Cardd en hier op Linkedin.

#5 Antivirus- of Beveiligingssoftwareconflicten Oplossen

Antivirus- en andere beveiligingssoftware kan soms internetproblemen veroorzaken. Probeer je antivirus en andere beveiligingsapps (zoals anti-malware) tijdelijk uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost.

Voer ook een volledige antivirusscan uit om er zeker van te zijn dat je apparaat niet is geïnfecteerd met schadelijke software die de internetproblemen kan veroorzaken.

#6 De Wifi-Standaard Updaten

De wifi-standaard van je router heeft een grote invloed op de snelheid en het bereik van je internet. Veelvoorkomende standaarden zijn 802.11g, 802.11n, 802.11b, en 802.11ac, vastgesteld door de IEEE om uniformiteit te garanderen. Van deze is 802.11b het oudst en traagst, terwijl 802.11ax (wifi 6) en 802.11ax E (wifi 6 E) de nieuwste en snelste zijn. Als je een ouder apparaat hebt dat alleen 802.11b of 802.11g ondersteunt, terwijl je router op 802.11ac is gebaseerd, ontstaat er een compatibiliteitsprobleem.

Om dit op te lossen, begin je met het identificeren van je routermodel. Open de opdrachtprompt (Windows + R, typ ‘cmd’), voer ‘ipconfig’ in om het IP-adres van je router (standaard gateway) te vinden.

Voer dit IP-adres in de URL-balk van je browser in en log in op je router.

Zoek naar de ‘draadloze modus’ in de draadloze instellingen. Verander de modus naar een die compatibel is met je apparaat, zoals 802.11b, en sla de wijzigingen op. Probeer daarna opnieuw verbinding te maken.

Voor macOS:

Ga naar Systeemvoorkeuren > Netwerk. Selecteer Wifi of Ethernet om het IP-adres van je router te zien. Klik op Geavanceerd en vervolgens op TCP/IP om het IP-adres van je router te vinden. Open een browser, voer het IP-adres in, en log in op je router. Stel je router in op een compatibele draadloze modus (bijvoorbeeld 802.11a/g/n/ac/ax). Zorg ervoor dat je router ingesteld is om alle ondersteunde modi te gebruiken, zodat alle apparaten, ook oudere, kunnen verbinden met de snelst ondersteunde modus.

#7 Netwerkstuurprogramma’s Bijwerken

Een verouderd of beschadigd netwerkstuurprogramma kan slecht internet veroorzaken. Open Apparaatbeheer (Windows + R, typ ‘devmgmt.msc’).

Vouw ‘Netwerkadapters’ uit, vind je draadloze netwerkadapter, klik er met de rechtermuisknop op, en selecteer ‘Stuurprogramma’s bijwerken’.

Kies voor ‘Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s’. Als je verbonden bent via ethernet, zal Windows automatisch het juiste stuurprogramma installeren.

Als je niet online kunt, download dan het nieuwste stuurprogramma van de website van de fabrikant en installeer het handmatig.

Voor macOS-gebruikers worden stuurprogramma’s bijgewerkt via systeemupdates. Het is belangrijk om je systeem up-to-date te houden.

Controleer op updates in Systeemvoorkeuren > Software-update.

#8 IP-adresconflict Oplossen

Een IP-adresconflict ontstaat wanneer twee apparaten hetzelfde IP-adres toegewezen krijgen, wat voorkomt dat beide apparaten verbinding maken.

Oplossen in Windows:

Open de opdrachtprompt (Windows + R, typ ‘cmd’), en voer ‘ipconfig/release’ uit om een nieuw IP-adres aan te vragen. Ga naar Netwerkverbindingen (Windows + R, typ ‘ncpa.cpl’), klik rechts op je netwerk, kies ‘Eigenschappen’, selecteer ‘Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)’ en stel in op automatisch. Oplossen in macOS:

Als je automatisch een IP-adres krijgt, voorziet de DHCP-server je Mac meestal binnen enkele minuten van een ander IP-adres. Zet je Mac in slaapstand en maak hem weer wakker. Start je computer opnieuw op. Als je een handmatig IP-adres hebt ingevoerd, controleer dit dan of neem contact op met je netwerkbeheerder. Als geen van deze suggesties werkt, verbreek dan de verbinding en herstart alle netwerkapparaten (router, modem). Als niets werkt, kan er een probleem zijn met de DHCP-server van je router. Neem in dat geval contact op met de fabrikant voor een firmware-update.

#9 Problemen met MAC-adresfiltering Oplossen

MAC-adresfiltering is een beveiligingsfunctie waarbij de router of het toegangspunt alleen apparaten met specifieke MAC-adressen toestaat om verbinding te maken. Hier zijn stappen om problemen met MAC-adresfiltering aan te pakken:

 1. Controleer de Routerinstellingen:
  • Log in op je router via de webinterface. Voer het IP-adres van je router in de adresbalk van je browser in. Dit IP-adres vind je vaak op de router zelf of in de handleiding.
 2. Zoek naar MAC-filteringsopties:
  • Eenmaal ingelogd, zoek je naar een sectie zoals ‘MAC-filtering’, ‘Adresfiltering’, of ‘MAC-adresfiltering’. Dit is meestal onder ‘Draadloze instellingen’, ‘Beveiliging’, of ‘Geavanceerde instellingen’.
 3. Voeg je Apparaat toe of Schakel Filtering uit:
  • Als MAC-filtering actief is, kun je ofwel het MAC-adres van je apparaat aan de lijst van toegestane apparaten toevoegen, ofwel de filtering uitschakelen als je netwerkbeveiliging anderszins sterk is.
 4. Vind je MAC-adres:
  • Op computers en smartphones vind je het MAC-adres meestal in de netwerkinstellingen, vaak onder ‘Details’ of ‘Geavanceerde opties’.
 5. Voer het MAC-adres in:
  • Ga terug naar de routerinterface en voeg het MAC-adres van je apparaat toe. Sla de wijzigingen op en herstart indien nodig zowel je router als je apparaat.

#10 Wanneer een Expert In te Schakelen

Als geen van de bovengenoemde oplossingen werkt, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Afhankelijk van het probleem zijn er verschillende opties:

 • Neem Contact op met je Internetprovider:
  • Als je denkt dat het probleem buiten jouw huis ligt, zoals problemen met je modem of de dienst van je provider, contacteer dan je internetprovider. Zij kunnen de status van je verbinding controleren en eventueel je modem op afstand resetten of updaten.
 • Schakel een Onafhankelijke Computerexpert in:
  • Bij problemen specifiek voor je computer of smartphone, zoals conflicterende software of complexe netwerkinstellingen, kan een onafhankelijke computerexpert of ICT-specialist helpen.
 • Contacteer de Apparaatfabrikant:
  • Als je problemen hebt met een specifiek apparaat, overweeg dan contact op te nemen met de klantenservice van de fabrikant, vooral als het apparaat nog onder garantie valt.

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren over de problemen die je ervaart en welke stappen je al hebt ondernomen om deze te verhelpen. Dit helpt de technische ondersteuning om je situatie beter te begrijpen en sneller een oplossing te bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *